nieuws

14 nov 2000, 00:12

Kunstenaarscollectief hult Groninger stadhuis in 1600 korsetten

Het kunstenaarscollectief Patchwork gaat de ramen van het Groninger Stadhuis in korsetten hullen. Vanaf 21 december zijn alle ramen boven de begane grond van dit kenmerkende bouwwerk met dit bijzondere textiel bekleed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Voor de ramen aan de vier zijden van het gebouw worden rozige, doorschijnende, op frames gespannen ‘corseletten’ geplaatst, een vrouwelijke invloed in het zich daarbinnen bevindende ‘mannenbolwerk’,’’ maakten de kunstenaars dinsdag bekend. ‘’Als tegenwicht voor dit traditionele bolwerk wil Patchwork een soort ‘vrouwvolk’ creëren, vertegenwoordigd door de enorme voorraad corseletten die aan elkaar worden genaaid en als een soort volants gaan fungeren’’.
De ramen worden als het donker is gedurende drie weken van binnenuit verlicht. Daarom is voor een donkere periode van het jaar gekozen. ,,Het stadhuis lijkt dan op een lampion, het sobere stadhuis wordt tijdelijk omgetoverd in een frivool, geestig en feestelijk element in het stadscentrum’’. Het project is niet feministische bedoeld, benadrukt de groep. Het kunstwerk kost dertigduizend gulden.
Het Amsterdamse Patchwork is in 1992 opgericht en gespecialiseerd in het maken van grote projecten in de openbare ruimte. Het internationaal werkende collectief verwierf bekendheid met het plaatsen van drijvende baljurken van paraffine in de Hofvijver (1993) en de Peace Buddha’s (1995), beelden van hetzelfde materiaal, in het Vondelpark.