nieuws

13 sep 2000, 00:12

Kunstenaar Wynia (62) fotografeert Groningse waddendijk op conceptuele wijze

De Friese beeldend kunstenaar Lieuwe Wynia (62) is bezig aan opmerkelijk kunstproject waarbij hij tijdens een wandeltocht van 230 kilometer langs de complete noord-Nederlandse Waddendijk het landschap vastlegt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de wandeling maakt Wynia op nauw omschreven punten twee foto’s: één richting Waddenzee, en één landinwaarts, op 78 plaatsen. Daardoor moet een uniek tijdsdocument van het noordelijke landschap ontstaan. Wynia startte in augustus in het Groningse Nieuwe Statenzijl en hoopt donderdag bij de afsluitdijk te arriveren.
‘De foto’s worden genomen precies op plekken waar twee coördinaten elkaar kruisen. Daardoor verkrijg je een realistisch beeld, waarbij je je dus niet laat leiden door de vraag of het plekje mooi is. Daarom is dit voor mij een conceptueel kunst-project’, aldus Wynia. Onderweg verzamelt hij ook anekdotes en materiaal. Het resultaat is in maart te zien in musea in Leeuwarden en het Natuurmuseum in Groningen. ‘De dijken in Groningen en Friesland zijn acht tot negen meter hoog. Je hebt er werkelijk een fantastisch uitzicht, het worden bijna luchtfoto’s’, aldus Wynia. Hij vraagt zich alleen af hoe het landschap er in de toekomst uit komt te zien, wanneer de dijken door de stijging van de zeespiegel nog hoger moeten worden. ‘Dan worden het bijna schuttingen’.