nieuws

04 aug 2001, 00:12

Kroonprins en Maxima ‘doen’ Groningen 13 september

Kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta trekken twee maanden uit om in het hele land kennismakingsbezoeken af te leggen. Tussen 4 september en 14 november bezoekt het paar alle provincies voor een ‘wederzijdse kennismaking’, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) het noemt. Op 13 september komt het paar naar Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Noord-Brabant mag het populaire stel als eerste begroeten op 4 september. Daarna volgen Amsterdam (10/09) en Drenthe (12/09). Groningen staat als vierde op de agenda.
Het aanstaande bruidspaar wil kennismaken met bestuurders in de provincies en de grote steden. Bovendien moet de bevolking de gelegenheid krijgen om het stel in levenden lijve te aanschouwen, en zijn de bezoeken bedoeld om Máxima te introduceren in de Nederlandse samenleving.
Het paar bezoekt steeds de provinciehoofdstad en enkele andere plaatsen in de betreffende provincie. Tijdens elk bezoek is er volop gelegenheid voor het publiek het paar te zien. Er zijn ook besloten gedeeltes. Het paar praat dan onder meer met bestuurders over ontwikkelingen die voor het gebied van belang zijn.
Hoe de afzonderlijke dagprogramma's er precies zullen uitzien, is nog niet bekend. De Rijksvoorlichtingsdienst overlegt daarover met de betrokken instanties. De Prins van Oranje en zijn verloofde zijn bij dat overleg betrokken. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat de provinciebezoeken uitlopen op zestien extra Koninginnedagfeesten. De rondreis zal meer het karakter krijgen van streekbezoeken, zoals koningin Beatrix die regelmatig aflegt.