nieuws

13 okt 2001, 00:12

Kritiek op notitie Kinderopvang gemeente Groningen: ‘Er is geen tekort aan leidsters!’

“Er is momenteel absoluut geen tekort aan leidsters in Groningen”, luidt Inge Doldersums reactie op de zevende prioriteit in de discussienotitie over kinderopvang. De eigenares van vensterschool-in-oprichting De Blokkendoos verwacht ook in de toekomst weinig tekort aan kinderleidsters. “Je kunt natuurlijk moeilijk voorspellen hoe dat in de toekomst zal gaan, maar volgens mij gaat dat probleem aan onze neus voorbij. Als ik een advertentie in de krant zet, krijg ik vijftig reacties”, aldus Doldersum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Over de rest van de discussienotitie is de vensterschool-eigenares zeer positief gestemd. “Het ziet er allemaal op zich goed uit. Wel moet de kwaliteitscontrole goed plaats vinden. Er is nu wel controle, maar te weinig.” Momenteel komt controle op afspraak langs. Ook ‘controleert’ de GGD door middel van vragenlijsten. Doldersum: “Dan staat er bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoe vaak heeft u te veel kinderen?’ Als je er eigenlijk elke dag te veel hebt, schrijf je daar net zo makkelijk ‘nul’ op.” Volgens Doldersum heeft slechte controle een negatief effect op de hele branche: “Ik krijg wel eens aanmeldingen van ouders die klachten hebben over een vorige crèche. Dat het daar onveilig was of onhygiënisch. Die mensen vragen me dan of er soms geen controle op de kwaliteit van crèches is, ze verliezen hun vertrouwen in de kinderopvang.”
Een mogelijke oplossing is voor Doldersum een inspecteur die even komt meedraaien in de crèche en die verstand heeft van kinderopvang. “En hij moet onverwacht langs kunnen komen.” Ondanks haar kritiek op de huidige controlevorm, looft Doldersum de gemeente. “Het mag dan momenteel niet optimaal geregeld zijn, het is volgens mij nog altijd beter dan in andere steden. Nu gaat dat wel veranderen: de controle lag tot nu toe vast in een verordening van de gemeente, terwijl het straks wordt geregeld door de Wet Basisvoorziening Kinderopvang. Als er een goede controlevorm komt, heeft de controleur in ieder geval een poot om op te staan.”