nieuws

23 jan 2001, 00:12

Kort geding van De Kast tegen 'kwajongensstreek' Gronings bandje

Het management van de Friese band De Kast heeft het Groningse gelegenheidsduo Slimme Schemer en Tido een ultimatum gesteld om de uitbreng van het nummer ‘Jelle’ tegen te houden. De formatie wil voorkomen dat de groep winst verdient aan een lied dat ,,meelift op roem waar De Kast vijftien jaar aan gebouwd heeft’’, aldus manager Klaas de Jong.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De parodie op de hit ‘Stan’ van rapper Eminem verhaalt over een obsessieve fan die zanger Syb van der Ploeg van De Kast achtervolgt. Wanneer platenmaatschappij Arcade, die het duo onder contract heeft, niet voor dinsdagmiddag 17.00 uur op de eis in gaat, stapt De Kast naar de rechter om de release te verbieden.
,,Het heeft niets te maken met gebrek aan humor of het berokkenen van schade aan de groep’’, beklemtoont De Jong. ,,Syb moest ook erg lachen toen hij het nummer hoorde. Maar het is gewoon bij wet verboden om merknamen voor commerciële doeleinden te exploiteren zonder nadrukkelijke toestemming van de betrokkenen.’’
Woordvoerder Ruud van Dulkenraad van distributeur Arcade, die de single vrijdag in een eerste oplage van tienduizend exemplaren in roulatie brengt, ziet geen problemen in de tekst van ‘Jelle’ en derhalve geen reden om in te gaan op de eis van De Kast.
In het nummer, dat de Groningse twintigers twee weken geleden onder het genot van een fles wijn schreven, rijdt de 17-jarige Jelle met zijn zwangere cavia Sybje het Tjeukemeer in nadat zanger Syb zijn mailtjes en sms-jes niet beantwoordt. ‘Jelle’ werd opgepikt door het lokale radiostation Oog en 3FM-diskjockey Patrick Kicken, die de plaat landelijke bekendheid gaf.
Arcade wees een eerder compromis van De Kast om een deel van het geld aan de instandhouding van knaagdier de korenwolf te schenken af.