nieuws

05 jun 2001, 00:12

Koolzaad profileert zich als nieuwe oliebron van Noord-Nederland

De teelt van koolzaad in Noord-Nederland kan een krachtige nieuwe impuls krijgen wanneer de Tweede Kamer dit najaar besluit de accijns op biodiesel af te schaffen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kans dat dat gebeurt is groot omdat daar in de Kamer een meerderheid voor is. Staatssecretaris Bos van financiën voelt wel voor een experimenten en dat is, aldus het CDA in de provincie Groningen, ‘een enorme doorbraak’. ‘Als er een accijnsvrijstelling op biodiesel komt wordt koolzaad-olie als energiebron zeer aantrekkelijk. Dat opent enorme perspectieven voor de landbouw’, meent CDA fractievoorzitter D.A. Hollenga.
Momenteel wordt er nog maar op 800 hectare koolzaad geteeld in Groningen. Maar wanneer de accijns verdwijnt kan dat snel groeien tot 10.000 hectare.
Er is in Nederland al op kleine schaal ervaring opgedaan met het gebruik van koolzaad-olie als brandstof voor motoren. Zo maken in Friesland boten van de provincie er gebruik van. Technisch zijn er nog verbeteringen aan de motoren nodig maar als de accijns verdwijnt wordt het aantrekkelijker om daar aan te sleutelen.
De noordelijke landbouworganisatie NLTO is ook enthousiast. ‘Biodiesel heeft grote voordelen voor het milieu. Voor de boeren wordt koolzaad dan weer een aantrekkelijk gewas’, zegt Klaas Johan Osinga van NLTO. De landbouwers worden dan letterlijk olie-boeren.
Momenteel is er in Nederland nog geen fabriek die het koolzaad – één hectare levert duizend liter – tot brandstof verwerkt. Dat gebeurt in Duitsland. Maar het CDA in de provincie Groningen dringt aan op een onderzoek naar de mogelijkheid om ook hier een verwerkingsfabriek te starten.