nieuws

08 jun 2000, 00:12

Komst omstreden Leninbeeld naar Noorderplantsoen loopt vertraging op

De komst van het omstreden, negen meter hoge standbeeld van de voormalige Russische communistenleider Lenin naar het Noorderplantsoen loopt vertraging op.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het zeven ton wegende sculptuur van de Tjuchemse ondernemers Koop zou vandaag in het Groningse Noorderplantsoen worden neergezet als onderdeel van een kunstmanifestatie. Tijdens de hijswerkzaamheden bleek echter dat het beeld op diverse plaatsen scheuren vertoont.
De kunstenaar en een bronsdeskundige kijken vanmiddag naar het sculptuur om te beoordelen hoe ernstig het beeld er aan toe is. Woordvoerder Boomstra van het Centrum voor Beeldende Kunst, die de manifestatie organiseert, heeft echter goede hoop dat het beeld morgen alsnog naar het Noorderplantsoen kan worden versjouwd om voor de opening van het evenement dit weekend in het park geplaatst te kunnen worden.
Eerder stuitte de komst van het beeld al op hevige protesten van lokale natuurliefhebbers, die vreesde dat het grasveld waar het zeven ton wegende beeld komt te staan te veel schade zou oplopen. Woordvoerder Reneman van de werkgroep Noorderplantsoen is zeer verheugd over het oponthoud. ‘Elke reden om het beeld niet of later te plaatsen is voor ons positief’, aldus de actievoerder.