nieuws

13 okt 2001, 00:12

Komst gepensioneerden vergroot problemen huisartsenzorg platteland

Het blijkt moeilijk gepensioneerden, die steeds vaker op het platteland gaan wonen, in hun nieuwe woonomgeving voldoende huisartsenzorg te bieden. De Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG) ziet de toekomst in bijvoorbeeld de provincie Groningen ‘zorgelijk’ in. Ook andere provincies met veel landelijk gebied, zoals Drenthe, kampen met problemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vooral de bereikbaarheid van voorzieningen is vaak problematisch voor mensen zonder eigen vervoer. De reis naar de dokter is voor ouderen daardoor vaak een hele toer met bus of beltaxi. Huisartsen kunnen zelf ook niet altijd of met moeite binnen vijftien minuten bij hun patiënten zijn, de tijd die ook als norm geldt voor politie, brandweer en ambulance. De Landelijke Vereniging van Kleine Kernen signaleert gelijksoortige problemen in Zeeland en Overijssel.
Uitgerekend de groep gepensioneerden, die door vergrijzing toch al groeit, heeft grotere behoefte aan de op het platteland niet volop beschikbare medische zorg. De VKDG verwacht tevens nieuwe samenwerkingsvormen van artsen met praktijkverpleegkundigen of assistenten. ‘’Vooral voor oudere plattelandsbewoners moet worden gekeken naar vaste aanspreekpunten. Beter een vast praktijkverpleegkundige dan steeds wisselende huisartsen,’’ schrijft de organisatie in haar nieuwsbrief.
Daarmee loopt ze vooruit op resultaten van een lopend onderzoek van de provincie Groningen, de District Huisartsen Vereniging Groningen (DHV) en zorgverzekeraar Geové-RZG dat de toekomst van de huisartszorg bestudeert en binnenkort gepubliceerd wordt.
Noordelijke overheden hebben de afgelopen jaren regelmatig over de huisartsenzorgproblemen bij Den Haag aangeklopt. Tot dusverre blijft het moeilijk nieuwe artsen naar het platteland te lokken. Vooral jonge artsen trekken liever naar grote steden.