nieuws

25 okt 2001, 00:12

Komst De Blauwe Stad roept verzet op

Het project De Blauwe Stad, een nieuw woon-, werk-, en recreatiegebied in het landbouwgebied ten noorden van Winschoten roept verzet op bij inwoners van het gebied. Dat bleek maandag bij de Raad van State in Den Haag. De hele dag zijn bezwaren van inwoners en bedrijven behandeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Blauwe Stad komt op het grondgebied van Winschoten, Reiderland en Scheemda te liggen. Het gebied wordt gekenmerkt door stagnerende inwoneraantallen, weinig jongeren, hoge werkloosheid en een laag besteedbaar inkomen.
De betrokken gemeenten willen met De Blauwe Stad nieuwe groepen bewoners aantrekken. De overheid heeft voor het project een subsidie van 70 miljoen gulden uitgetrokken. De totale kosten worden geschat op 285 miljoen gulden.
Om het meer te kunnen aanleggen, moeten tientallen bewoners naar een andere plek verhuizen. Inmiddels is meer dan tweederde van de benodigde grond aangekocht. Volgend jaar wordt begonnen met het graven van het meer. In 2011 moet het gehele project zijn afgerond.
De bewoners zetten vraagtekens bij de haalbaarheid van het project. Zij vrezen dat een eventuele financiƫle strop op hen zal worden afgewenteld. De gemeenten stellen dat de burgers zich geen zorgen hoeven te maken omdat de uitvoering nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.