nieuws

21 okt 2000, 00:12

Kohl ontvangt omstreden eredoctoraat Universiteit Groningen

Oud-bondskanselier Helmut Kohl heeft vrijdagmiddag een eredoctoraat in de geschiedenis ontvangen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Erepromoter en rector magnificus D. Bosscher roemde Kohls verdiensten. ,,Kohl is er als Bondskanselier in geslaagd de ‘normaliteit’ van zijn land op een overtuigende manier te bevestigen en veler argwaan weg te nemen. De Bondsrepubliek nam haar verantwoordelijkheid als en royale lidstaat’’, lichtte hij de keuze voor Kohl toe.
Kohl ging in zijn ontvangstspeech in op zijn visie op het Europa van de 21e eeuw. ,,Duitsland heeft nu vrienden aan de grenzen,'' aldus Kohl, die de gevolgen van de Duitse eenwording en de Europese Unie analyseerde.
,,We hebben uit de verte maar met aandacht gevolgd wat er in Duitsland is voorgevallen sinds wij u het eredoctoraat aanboden’’, aldus Bosscher, die refereerde aan de CDU-partijkasaffaire waarin Kohl verwikkeld is. ,,De toekenning van een eredoctoraat aan u is een pleidooi vervat voor de beoordeling van historische gebeurtenissen in historisch perspectief, dus op de langere termijn’’, aldus de rector. ,,Pas lange jaren na de ‘Wende’ is duidelijk geworden hoe de gebeurtenissen van rond 1990 moeten worden geduid en begrepen’’, zegt Bosscher, zelf net als Kohl van huis uit historicus.
Het bezoek van Kohl aan Groningen speelt zich grotendeels achter gesloten deuren af. Een geplande persconferentie werd op verzoek van Kohl afgezegd en ook bij een ontmoeting met wetenschappers waren geen journalisten welkom.