nieuws

24 aug 2000, 00:12

KNVB biedt FC Groningen excuses aan

Directeur betaald voetbal A. van Eijden heeft tijdens een gesprek op het Groninger stadhuis namens de KNVB excuses aangeboden voor uitlatingen die competitieleider W. van Rhee eerder had gedaan over het aflasten van de wedstrijd FC Groningen-Ajax.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De KNVB-man legde de schuld van het aflasten van de wedstrijd bij de Groningse club en het gemeentebestuur, waarop loco-burgemeester K. Schuiling namens het College een brief op poten naar de KNVB stuurde om opheldering te vragen over de uitspraken.
Schuiling verbood de oefenwedstrijd omdat hij het onaanvaardbaar vond om voor een oefenwedstrijd een grote politiemacht op de been te brengen. Door de mogelijke komst van tientallen Ajax-aanhangers met een stadionverbod zouden er 150 agenten op de been moeten worden gebracht om de wedstrijd in goede banen te leiden.
Van Rhee liet zich nogal negatief uit over het besluit van Schuiling. Hij stelde in een reactie in het Groninger Dagblad Stad dat FC Groningen ‘de schlemiel van de competitie’ dreigde te worden. ‘Als dit zo doorgaat, kunnen ze in Groningen de tent wel sluiten. Je gaat niet opeens een duel schrappen als er een beetje spanning op komt te staan. Je weet van tevoren dat er bij Ajax meer publiek komt dan bij FC Groningen-RBC’, aldus Van Rhee.
Burgemeester J. Wallage is blij met de reactie van de KNVB. ‘Ons is duidelijk gemaakt dat Van Rhee zijn uitspraken niet zal herhalen, waarmee voor ons alle kou uit de lucht is’, aldus Wallage. Ook FC Groningen-voorzitter J. van der Linde was tevreden over de verloop van het gesprek, al hadden hij en Van Rhee de zaak officieus al lang bijgelegd.