nieuws

09 jan 2001, 00:12

KNMI verwacht helder weer bij maansverduistering

Er is een dinsdagavond een grote kans op helder weer tijdens de unieke maansverduistering. Dit heeft woordvoerder H. Geurts van het KNMI maandag bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het schaarse natuurfenomeen is in tussen half negen en half tien in heel West-Europa te aanschouwen.
De maan wordt ’s avonds volledig verlicht door de zon, maar zal gedurende enkele uren door de schaduw van de aarde worden verduisterd. De maan is tijdens deze verduistering te zien als een lichtrode bol tussen de sterren. De volledige maansverduistering zal om tien voor negen een feit zijn. Na een uur komt de maan geleidelijk weer in het zonlicht. Tegen elf uur zal het gehele verschijnsel weer tot het verleden behoren.
De verduistering is met het blote oog te volgen, maar gebruik van een verrekijker is zeer aan te bevelen. Het verschijnsel is eenvoudig te fotograferen of te filmen. Het Planetron in Dwingeloo is de enige professionele volkssterrenwacht waar het fenomeen publiekelijk te aanschouwen is. De sterrenhemel wordt tijdens de eclips aan de binnenzijde van een groot koepelvormig projectiescherm zichtbaar gemaakt.
De vorige maandsverduistering die in Nederland te zien was vond ruim een jaar geleden plaats; de volgende zal zich pas in 2003 voltrekken. Het KNMI beklemtoont dat vooral het tijdstip van de eclips ongewoon is. ,,Normaal moet je er midden in de nacht je bed voor uit’’, aldus voorlichter Geurts.