nieuws

20 jun 2001, 00:12

Kleine ‘windkasten’ moeten gierende plattelandswinden opvangen

Handzame windturbines op boerderijen moeten de gure winden op het Groningse platteland omzetten in duurzame energie. Dit najaar start in de regio Middag-Humsterland een experiment met de plaatsing van twee meter hoge windturbines op boerderijen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De proef is een initiatief van het aan de universiteit Groningen verbonden milieucentrum KNN Milieu en de stichting Middag-Humsterland Duurzaam. Het gebruikte model, turby genaamd, is volgens KNN vele malen rendabeler dan haar voorgangers. De turby is volgens de makers uitermate geschikt voor gebruik in bebouwde omgeving, omdat het een relatief stil en klein apparaat is.
De windkasten produceren vijfduizend kilowattuur en kan daarmee een gemiddeld boerenhuishouden van stroom voorzien. De aankoopprijs van 15 duizend gulden is volgens KNN in tien jaar terugverdiend. ,,En het is goed voor het imago van boeren, die toch al zo onder vuur liggen’’, zegt G. Wiersma van KNN. In afgelegen gebieden van Australië en de Verenigde Staten zijn kleine windturbine’s voor thuisgebruik al wijdverspreid.