nieuws

27 sep 2001, 00:12

‘Kinderopvang Groningen mag geen big-business worden’

Er begint een forse discussie op gang te komen over de toekomst vande Kinderopvang in Groningen. Alles over de plannen van B en W is terug te vinden op de website van de gemeente (groningen.nl) Via de speciale banner bovenin die website komt U zo bij die discussie. Maar onderstaand alvast de mening van een van de berokkenen, Sita van Pelt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als het aan Sita van Pelt ligt, komt er geen beloning voor vernieuwende initiatieven. “Als de gemeente zo denkt te stimuleren, gaan mensen in de kinderopvang het niet meer doen om de liefde, maar om het geld”, stelt de eigenares van kinderdagverblijf De Boomhut. “Zo wordt het big business. Gehaaide mensen maken er een studie van: ‘Waar valt geld mee te halen?’ Die weten zeg maar precies welke wc-rol ze wel en welke ze niet moeten aanschaffen. Dat mag niet gebeuren.” Het lijkt Van Pelt een beter idee om opvangers te steunen, als daar behoefte aan is. “Als ik een aanmelding binnen krijg van een gehandicapt kind en ik wil die graag opvangen, dan zijn daar investeringen voor nodig. Dan moet de gemeente klaar staan om bij te springen. Sommige instellingen moeten bepaalde verbeteringen aanbrengen om hun kwaliteit te behouden, maar hebben daar het geld niet voor. Zij zitten al tijden op het geld te wachten. Laat de gemeente hen eerst maar eens helpen”, aldus Van Pelt.
Het plan om te stimuleren dat er meer kinderleiders komen, vindt Van Pelt op zich een ‘nobel streven’. “Maar ik word doodgegooid met sollicitatiebrieven, we hebben hier in het noorden echt geen personeelstekort. En mocht de nood er zijn, dan moet je ook oppassen dat je geen rare sprongen gaat maken. Het is heel leuk dat het kinderleiderschap gestimuleerd wordt, maar mensen die van kinderen houden zoeken ons vanzelf op. Wat je wel hebt, is dat geïnteresseerden de boot missen omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Ik denk dat het hier niet moet gaan om stimuleren, maar om het verlagen van de drempel.”
VOOR ALLES OVER DE KINDEROPVANG EN EEN DISCUSSIENOTA GA NAAR: www.groningen.nl Klik op de banner: ‘Kinderopvang’