nieuws

02 aug 2001, 00:12

“Kinderen weten alles van drugs”

Kinderen worden op steeds jongere leeftijd geconfronteerd met drugs. Dat stelt Rob van der Vloed van de Groningse Dr. Kuno van Dijk Stichting.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze stichting, die zich onder meer bezig houdt met de opvang van verslaafde tienerjongeren, signaleert bij jonge kinderen een steeds grotere kennis over verdovende middelen. “En dat is een zorgwekkende ontwikkeling,”aldus Van der Vloed.
“We geven voorlichting op basisscholen en komen daar vaak kinderen tegen die maar al te goed op de hoogte zijn van het bestaan van drugs,” vertelt Van der Vloed. “Ik vind dat schrikbarend,” zegt hij daarover, “want het experimenteren met drugs begint al steeds vroeger.”
Aan het druggebruik door jongeren kleven volgens Van der Vloed grote gevaren. Omdat kinderen nog niet volgroeid zijn, zijn de lichamelijke risico’s extra groot. “Een kerel van twintig kan makkelijk een blowtje roken, maar als je nog niet volgroeid bent heeft een joint een veel zwaarder effect,” legt de Groninger uit.
De druk van leeftijdsgenoten is bij kinderen bovendien veel groter dan bij volwassenen. “Blowen en drinken hoort nou eenmaal bij de jongerencultuur van tegenwoordig. Als je niet blowt hoor je er al snel niet bij,” weet Van der Vloed.
Als je al op jonge leeftijd begint met het gebruik van softdrugs, raak je sneller gewend aan de effecten, vertelt de Groninger. “Hierdoor gaan ze steeds meer gebruiken en wordt er soms overgestapt op andere middelen,” legt Van der Vloed uit. Hij geeft als voorbeeld de polidrugverslaafden. “Die gebruiken alles wat los en vast zit.”