nieuws

04 feb 2013, 10:10

Kinderen bouwen Healthy Ageing-robots in Groningen

Honderden kinderen uit de hele Benelux hebben afgelopen zaterdag ‘healthy-ageing’ robots gebouwd in Martiniplaza in Groningen. Althans: de kinderen moesten in groepsverband laten zien wat er in de toekomst allemaal mogelijk is om robots - of andere technologie - in te zetten bij hulp aan ouderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betrof de finale van een wedstrijd gesteund door Lego, de zogenaamde First Lego League 2013.  De wedstrijd werd in Nederland, België en Luxemburg georganiseerd om kinderen meer met techniek in aanraking te laten komen. In Groningen werd de wedstrijd mede gesteund door het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN). Deze organisatie steunde de wedstrijd omdat inzet er van was het oplossen van het bedenken van oplossingen om te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig kunnen blijven wonen en leven.


Tijdens de finale werd snel duidelijk hoe origineel en inventief kinderen zijn. Ze kwamen niet alleen met robotjes, maar ook met bijvoorbeeld zijwieltjes voor bejaarden of tandpasta voor dementerenden.


In het verleden hebben innovatieve oplossingen van kinderen van deze First Lego wedstrijden al tot patenten geleid.
De winnaar van de wedstrijd in Groningen mag naar een internationale finale in St. Louis in de Verenigde Staten in april.