nieuws

26 dec 2000, 00:12

KERSTWANDELING VVV STAD GRONINGEN 26 DECEMBER

Op tweede kerstdag organiseert de VVV Stad Groningen een begeleide kerstwandeling door Groningen. Onder leiding van een deskundige VVV-gids komt u feiten aan de weet over onze stad waarvan u niet eerder op de hoogte was.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens deze verhalende wandeling komen we natuurlijk op de Grote Markt waar zich nu een prachtige kerstboom bevindt, maar op 14 februari 1795 werd hier de vrijheidsboom geplant. De plechtige planting vond met veel feestvertoon plaats. Het gedans, de muziek, het kanongebulder, het luiden der klokken, alles verenigde zich in een uiting van vreugdevolle verwachting: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap! Het lot van deze boom, het liep niet goed af, werd later bezongen door een gelegenheidsdichter met een vers waarvan de slotregels luiden: ‘O boomen, blijf toch in het woud, veracht de staat en eer; Der menschen wispeltuurigheid werpt dan omhoog, dan neer’
En kent u het verhaal van de eeuwenoude rolput in de Herestraat, of dat van dominee Westerdorp die een wel zeer principiële vrouw had! De discussie rondom de bouw van het Groninger Museum heeft veel stof doen opwaaien, maar……niets nieuws onder de zon, dit was ook al het geval rond 1800 tijdens de bouw van het stadhuis! Als u moe en koud van alle indrukken weer teruggekeerd bent in het Pepergasthuis, wordt u een kerstdrankje aangeboden waarna u nog kunt luisteren naar een klein (Bach)concert door o.a. Jankees Braaksma (blokfluit) en Annefie Verkouw (klavecimbel). Start wandeling : 14.00 Pepergasthuis, Peperstraat 22 Einde : 15.45 uur Start concert : 16.15 uur Pepergasthuiskerk Einde : 17.00 uur Kosten wandeling incl. concert : f 12,50- vanaf 12 jaar (f 7,50- t/m 11 jaar) Kosten concert : f 5,- Nieuwsgierig geworden naar de verhalen van de stad? Loop dan mee op tweede kerstdag, er kunnen slechts een beperkt aantal wandelaars mee, dus vroegtijdig opgeven anders loopt u het risico niet meer mee te kunnen! U kunt zich opgeven voor de wandeling t/m zaterdag 23 december 12.00 uur bij de VVV op de Grote Markt of telefonisch 0900-2023050 (1gpm). Wilt u alleen het concert bijwonen, dan bent u om 16.15 welkom in de Pepergasthuiskerk, u betaalt dan f 5,-.