nieuws

19 jan 2001, 00:12

Kastomaat van de toekomst kan tegen de kou

De kastomaat van de toekomst kan goed gedijen bij lagere temperaturen. Dit in tegenstelling tot de warmteminnende cultuurtomaat die nu in de Nederlandse kassen groeit. Bioloog J.H. Venema wil via verdeling een zogeheten koudetolerante kastomaat creëren, oftewel een variant die niet de geest geeft als het kwik eens behoorlijk zakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit blijkt uit promotieonderzoek, waarbij Venema eigenschappen vergeleek van wilde, koudebestendige tomaten uit het Andesgebergte en de kastomaat. De onderzoeker vermoedt dat de wilde tomaat waardevolle genen bevat die deze bijzondere eigenschap mogelijk maakt.
In de Andes groeien deze wilde tomaten op twee kilometer hoogte. Ze krijgen regelmatig te maken met temperaturen onder de tien graden Celsius. ‘’Daar moet je met onze Hollandse kastomaat niet om komen’’, aldus Venema. ‘’De minimumtemperatuur in de kassen is achttien graden.’’ Om die hoge temperatuur vast te houden is er in de wintermaanden veel gasverwarming nodig.Twintig procent van de productiekosten in de glastuinbouw bestaat als gevolg daarvan uit energiekosten. Bovendien veroorzaakt het stoken van deze sector vier procent van de Nederlandse CO2-uitstoot.
Venema promoveert 26 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de onderzoekschool Functionele Oecologie/CEES.