nieuws

21 feb 2001, 00:12

Karin Dekker: ‘Referendum heeft niet alleen maar voordelen’

Fractievoorzitter Karin Dekker van Groen Links vindt dat een referendum niet alleen voordelen heeft maar ook nadelen. Ze deed deze opmerkelijke uitspraak gisteravond tijdens het afsluitende debat voor TV Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De uitspraak van Karin Dekker is opvallend, omdat het er toch zeer op lijkt dat zij, samen met het Comité Geen Gat in de Grote Markt, vanavond een historische overwinning gaat boeken in de strijd tegen de parkeergarage op de Grote Markt. Maar Dekker stelde haar overwinningsroes nog even uit en bleef de nuances in de gaten houden.
‘Ik zie een referendum vooral als aanvulling op de democratie. Het is geen zegen die uitsluitend positief is’, aldus Dekker. Volgens haar heeft een referendum namelijk als nadeel dat mensen niet tot elkaar komen en dat er een zwart-wit tegenstelling ontstaat, zo betoogde ze. Maar een referendum heeft volgens haar wel weer als voordeel dat er meer betrokkenheid bij de kiezers ontstaat.
Wethouder Smink liet zich niet ondubbelzinnig uit over het referendum. Maar wel zei hij dat als er ‘één onderwerp is dat zich leent voor een referendum, dan was het wel de Nieuwe Noordzijde’. Volgens hem is het zo’n belangrijke ingreep dat het goed is dat de bevolking van Groningen er over mee kon beslissen. Op de vraag van de TV Noord verslaggever of Smink vindt dat het, vanuit het kamp van de voorstanders beschouwd, wel allemaal zo gelukkig is verlopen, ging hij niet op in. ‘Ik zit hier vanavond voor een debat over de Nieuwe Noordzijde, en daar wil ik nu geen andere elementen in inbrengen’, liet hij weten.