nieuws

17 aug 2001, 00:12

Kantoorruimte per dag of zelfs per uur huren is trend

Het huren van kantoorruimte voor korte tot zeer korte tijd komt steeds meer in zwang in het land. Ondernemers huren niet meer graag een pand meer voor bijvoorbeeld vijf of tien jaar, zoals voorheen gebruikelijk was. Het zich voor zo’n betrekkelijk lange tijd binden maakt ze veel minder flexibel, zo vrezen ze. It-bedrijven weten bovendien niet of ze zo’n periode überhaupt overleven; voor sommige bedrijven in de nieuwe economie is vijf jaar een wel heel lange periode om in de toekomst te kijken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Dus ondanks de hogere korte-termijn huur kiezen ondernemers daar toch voor’’, meldt SIG Real Estate, een Groningse geprivatiseerde semi-overheidsinstelling en exploitant van kantoorruimte. ‘’Soms huren ze zelfs werkruimte voor een paar uur.’’ Onder meer ondernemers die in het Noorden aan kortlopende projecten werken en die niet met een laptop op een hotelkamer willen kniezen, tonen belangstelling voor het huren van ingerichte kantoren ‘voor even’.
Op en rond Schiphol is de kort-hurenformule inmiddels populair en ook in andere regio’s in de Randstad wint ze snel aan populariteit. De rest van het land begint te komen; in het Noorden bijvoorbeeld neemt het aantal vierkante meters kantoorruimte dat kort verhuurd kan worden zelfs fors toe. De stad Groningen bijvoorbeeld krijgt binnenkort een nieuw kantoorgebouw met vele duizenden vierkante meters kantoorruimte, waar werkplekken voorzien van apparatuur desnoods per uur beschikbaar zijn. Noordelijke steden als Leeuwarden volgen mogelijk snel.
Onderhuurder van dit Groningse kantorencomplex wordt overigens het Britse beursgenoteerde bedrijf Regus, een internationale reus op het gebied van bedrijfshuisvesting. Buiten Nederland exploiteert Regus elders in de wereld reeds op grote schaal kantoorruimten.