nieuws

13 feb 2001, 00:12

Kankercentrum Noord-Nederland verbetert voorlichting

Het Integraal Kankercentrum Noord-Nederland (IKN) heeft nieuwe methoden ontwikkeld om de voorlichting van hulpverleners aan kankerpatiënten sterk te verbeteren. Het geven van goede voorlichting kan leiden tot een vergroting van hun welzijn, aldus het IKN. De nieuwe inzichten richten zich op de omgang met patiënten met borst-, darm- en eierstokkanker.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De mondelinge voorlichting bijvoorbeeld wordt zo aangepast dat patiënten zelf meer vragen kunnen stellen. ‘’De nieuwe uitgave bevat een checklist met daarin vragen die de zorg aan patiënten inzichtelijker maken’’, aldus het IKN. En die inzichtelijkheid is van groot belang: een kankerpatiënt komt tijdens zijn ziekte soms met wel 22 verschillende hulpverleners in contact.
IKN Noord-Nederland is een afdeling van een landelijke instelling voor de verbetering van oncologische zorg. Ze heeft sinds 1998 verschillende onderzoeksprojecten opgezet in ziekenhuizen in het Noorden van Assen tot Zwolle. De in de afgelopen jaren ontwikkelde voorlichtingsmethoden zijn nu verzameld in het handboek ‘Kwaliteitsprojecten IKN’. ‘’Deze nieuwe inzichten zijn in het hele land toepasbaar om de kwaliteit van leven te verbeteren. En niet alleen binnen de oncologie. Ook vanuit andere vakgebieden is er belangstelling’’, aldus IKN-woordvoerder Paul van den Bosch. ‘’Hulpverleners aan bijvoorbeeld diabetes kunnen er ook mee uit de voeten’’. Zowel patiëntenorganisaties, waarmee al tijdens het project overleg is gepleegd, als hulpverleners hebben zich inmiddels tevreden getoond over de kersverse methoden.