nieuws

09 aug 2000, 00:12

Kampoverlevende vertelt over bevrijding Nederlands-Indië

Het is 15 augustus 55 jaar geleden dat de oorlog in Nederlands-Indië tot een einde kwam. Het verhaal van de bevrijding van het gebied is bij een lezing op dinsdag 15 augustus om 14.00 uur te horen in het Herinneringscentrum Westerbork. Kampoverlevende Piet Veenhuysen vertelt over de zware oorlogsjaren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘De zogenaamde bevrijding betekende voor ons niet het einde van de kamptijd. Die heeft nog geduurd tot – voor ons – tot mei ’46. Maar het was wel het einde van een lange, bange periode van honger en isolement,’ staan de gebeurtenissen Veenhuysen na al die jaren nog helder voor ogen.
Hij was negen jaar oud en woonde in Nederlands-Indië toen in ons land de oorlog uitbrak. De familie was aanvankelijk relatief veilig, totdat na de aanval op Pearl Harbour de oorlog ook in Indië de wereld op zijn kop zette. De familie viel uiteen: vader Veenhuysen werd van zijn gezin gescheiden en de rest van de familie kwam terecht in kamp Ziekenzorg in Solo, waar zoon Piet vele jaren zou doorbrengen.
De entree voor deze lezing is inbegrepen bij de toegangsprijs van het museum. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt aan de Oosthalen 8.