nieuws

28 jan 2013, 09:09

Kamp sluit slachtoffers door aardbevingen niet uit

Minister Kamp sluit slachtoffers als gevolg van aardbevingen door gaswinning in Groningen niet uit. Hij zegt maandagochtend in het Dagblad van het Noorden dat hij daar rekening mee houdt. Afgelopen weekend werd bekend dat Groningen te maken krijgt met zwaardere aardschokken door de gaswinning, dan dat tot dusver bekend was. De onrust onder de bevolking is groot.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is niet zozeer verrast. “Het is maar de vraag of minister Kamp die precies zo heeft gezegd”, zegt secretaris Hilda Groeneveld. “We weten zelf al dat de situatie levensbedreigend kan zijn. Experts bevestigen dat.”

Volgens Kamp is het mogelijk dat er in het gebied boven het gasveld bevingen van 4 tot 5 op de schaal van Richter mogelijk zijn. Tot dusver werd aangenomen dat de bevingen een maximale kracht zouden kunnen krijgen van 3,9. De GBB spreekt van een nog hogere intensiteit. De metingen voor de schaal van Richter worden volgens hen uitgevoerd in de bodem. Door de flinke kleilaag boven het gasveld, treedt een versterkend effect op.

De GBB laat weten dat de laatste beving, die volgens het KNMI een kracht had van 3,4, op de European Macroseismic Scale (EMS) een kracht had van 6 tot 7. Volgens die schaal gaat het dan om een aardschok die schade aanricht en zorgt voor paniek. Meubels worden verschoven, voorwerpen vallen van planken en muren krijgen scheuren. Bij oudere gebouwen kunnen niet-dragende muren instorten.

Over de schadeafhandeling bestaat nog steeds zorg bij de GBB. Minister Kamp heeft ons voorstel om de schade op te laten meten door een onafhankelijk taxateur resoluut van tafel geveegd. De 100 miljoen die nu is gereserveerd, dat is een lachertje.”

De GBB verwacht een hoge opkomst bij de bewonersbijeenkomst, maandagavond in Loppersum, waarbij minister Kamp en NAM-directeur Van de Leemput met bewoners in gesprek gaan.