nieuws

28 jan 2013, 12:12

Rehwinkel vraagt om geld en expertise bij kritisch gesprek met Kamp

De Veiligheidsregio Groningen heeft maandagochtend bij minister Kamp van Economische Zaken steun gevraagd om zich te wapenen tegen toenemende risico’s door gaswinning. De burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Peter Rehwinkel vroeg Kamp in een ,,kritisch maar constructief gesprek" ook om de informatievoorziening te verbeteren. Dat maakte Rehwinkel maandag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De veiligheidsregio kreeg pas vrijdag te horen dat aardbevingen als gevolg van gaswinning in Groningen de komende jaren heviger kunnen worden. Volgens Rehwinkel waren al in september de eerste onderzoeksresultaten bekend. Kamp liet weten de informatievoorziening te gaan verbeteren. Ook gaat hij kijken hoe hij de veiligheidsregio kan ondersteunen met meer expertise.

Tijdens het gesprek op het gemeentehuis van Loppersum, waarbij ook burgemeesters van omliggende gemeentes en vertegenwoordigers van de provincie en waterschappen aanwezig waren, vroeg Rehwinkel om extra financiële middelen. Volgens Rehwinkel kunnen zwaardere aardbevingen zorgen voor instortingsgevaar van panden en bestaat de kans dat dijken doorbreken. ,,We moeten ons nu snel voorbereiden op de ernstige risico's en dat kost geld”, aldus Rehwinkel.

Rehwinkel wil dat de Groningse veiligheidsregio een expertregio wordt. Daarbij krijgt het meer mogelijkheden om expertise in te winnen en wordt de regio op dat gebied ook een aanspreekpunt voor andere veiligheidsregio’s. Minister Kamp wil die mogelijkheid onderzoeken en gaat dan opnieuw met de veiligheidsregio in gesprek.