nieuws

05 nov 2001, 00:12

Kamer van Koophandel Groningen met Duitsers op bres voor zweeftrein

De Kamers van Koophandel in Groningen, Emden en Oldenburg hebben het belang van een spoedige aanleg van de magneetzweefbaan onderstreept. In december neemt het Nederlandse kabinet een beslissing over de wijze waarop een snelle railverbinding tussen de Randstad en Groningen wordt aangelegd: als magneetzweefbaan of als conventionele hogesnelheidslijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een gemeenschappelijke verklaring houden de Kamers aan weerszijden van de grens een pleidooi voor de magneetzweefbaan. Zij wijzen daarbij op aspecten als snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid. De Kamers onderschrijven de opvatting van Sigmar Gabriel, minister-president van de deelstaat Nedersaksen, dat als Nederland een positief besluit neemt, Duitsland daarop moet inhaken. Er moet een doorgaande verbinding tot stand komen tussen de Randstad en Hamburg via Groningen en Oldenburg.
Het belang van de magneetzweefbaan ligt volgens de Kamers niet alleen in de tijdwinst, maar ook in het hoge innovatieve gehalte. Het betekent de toepassing van een nieuwe hoogwaardige techniek, waarmee Duitsland en Nederland in Europa hun visitekaartje kunnen afgeven.