nieuws

15 okt 2001, 00:12

Kabinet: Traumaheli mag blijven vliegen

De traumahelikopter van het AZG moet te allen tijde bij spoedeisende medische hulp kunnen worden ingezet. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vier helitraumacentra in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Groningen mogen mobiele medische teams altijd van en naar de plek van het ongeval vliegen. Bovendien mag de helikopter tot vierhonderd maal per jaar worden ingezet voor ondersteunende vluchten (zoals reparatie- en tankvluchten).
Andere ziekenhuizen mogen helikopters inzetten voor het vervoer van patiƫnten, apparatuur en begeleidend personeel. Dat geldt ook voor het vervoer van organen of transplantatieteams. In verband met de training van piloten mag de helikopter tot twintig keer per jaar worden gebruikt.
Uit milieuoverwegingen mochten de traumaheli's avonds en 's nachts niet uitrukken. Dat leidde begin dit jaar tot veel opschudding toen drie traumateams tijdens de nieuwjaarsnacht van het VU ziekenhuis in Amsterdam per auto naar Volendam moesten. Op grond van de Wet Milieubeheer mocht er tussen 19.00 en 07.00 uur niet worden gevlogen.
Dit betekent niet dat de traumahelicopter in Groningen meteen begint met vliegen. Vorige week woensdag verwierp de Raad van State de bezwaren van omwonenden van het AZG af, maar zij zullen ook nog de start en landingsplek op het dak van het ziekenhuis aanvechten.