nieuws

01 nov 2001, 00:12

Justitie gaat Groningse die babylijkje in blik stopte niet vervolgen

De officier van justitie te Groningen heeft besloten om de moeder van de baby die op 11 mei 2001 levenloos op een balkon aan de Aquamarijnstraat te Groningen werd gevonden, niet te vervolgen, onder de voorwaarden dat zij zich gedurende de proeftijd van 2 jaren zal houden aan de aanwijzingen van de Reclassering en dat zij zich niet aan een strafbaar feit schuldig zal maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 11 mei 2001 werd het babylijkje door medebewoners van de flat van de vrouw aan de Aquamarijnstraat in een blik aangetroffen. Op 12 mei 2001 bekende de 19-jarige bewoonster de moeder te zijn van het kind. Na onderzoek bleek dat het kind in september 2000 in het ouderlijk huis van de vrouw ter wereld is gekomen. Bij de geboorte was verder niemand aanwezig. Volgens de moeder zou het kindje direct na de geboorte zijn overleden. Uit vrees voor ontdekking heeft ze het lijkje daarop ingepakt en meegenomen naar haar flat in Groningen. Omdat zij geen afstand van het kindje kon doen, heeft de moeder het kindje op haar balkon bij zich gehouden.
Bij de sectie op het kindje kon geen duidelijke doodsoorzaak worden vastgesteld. De officier van justitie heeft uiteindelijk besloten tot een sepot mede op basis van de uitvoerige psychiatrische rapportage die van de moeder is gemaakt. Uit die rapportage blijkt dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. Strafrechtelijk ingrijpen staat in dit geval hulpverlening aan de vrouw in de weg.