nieuws

09 jan 2013, 10:10

Jongeren mijden dure horeca en gaan massaal naar Duitsland

Groningse jongeren zijn de hoge prijzen in de Nederlandse horecagelegenheden helemaal beu en zoeken voor een feestje massaal hun heil in Duitsland. De prijzen voor een biertje of een ander drankje liggen daar veel lager. De Groningse ondernemer Jeroen Groenewold speelt daar handig op in en organiseert busreizen om de Groningers naar een disco in het Duitse Leer te brengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het is daar gewoon veel goedkoper’, legt Groenewold uit. ‘Hier betaal je zes euro voor een bacardi cola, in Duitsland nog geen twee euro. Dat scheelt heel veel.’ Groenewold ziet duidelijk een behoefte bij jongeren om te feesten in Duitsland. Binnenkort rijdt hij voor de tweede keer met een bus vanaf Veendam, via Pekela en Winschoten, naar Leer. De reis duurt 45 minuten en kost 17,50. ‘Dat bedrag heb je er zo weer uit’, zegt hij.

Regels zijn er wel. Iedereen moet in het bezit zijn van een ID-kaart en jongeren onder de 18 jaar moeten een toestemmingsverklaring van hun ouders meenemen. ‘Kotsers’ betalen een boete van 50 euro en verniel je de bus, dan moet je 100 euro betalen. ‘Als iemand over de schreef gaat, dan leveren we hem af bij het politiebureau. In de bus wordt ook niet gedronken. We maken er geen raar zuipfestijn van’, aldus Groenewold.

Groenewold hoopt dat zijn nieuwe concept aanslaat en wil op termijn ook bussen laten rijden vanuit Groningen en Stadskanaal. ‘Hoe meer feestgangers ik bij een disco aflever, hoe goedkoper ik de busreizen kan maken.’ Wel laat hij weten dat Nederlandse regelgeving voor hem het uitgangspunt blijft. ‘Ik hou me aan de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol, ook als die naar 18 jaar gaat. Dan komen 16- en 17-jarigen de bus niet meer in’, besluit hij.