nieuws

14 dec 2012, 10:10

Jonge Groninger kunstenaars Sarah Janssen & Mathieu Keuter winnen Hendrik de Vries Stipendium

Sarah Janssen en Mathieu Keuter krijgen het Hendrik de Vries Stipendium 2012 toegekend. Dit maakte Dig Istha, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, bekend tijdens de uitreiking in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor professionele jonge kunstenaars om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars hebben elk 6.000 euro ontvangen en gaan daarmee hun ingediende plan realiseren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jury beoordeelde het plan van Sarah Janssen (1986) als ‘slim en intrigerend’. In haar opzet ‘Images from thin air’ onderzoekt Sarah stereotype beelden uit de filmkunst. Het plan bevat een duidelijke onderzoeksvraag waarvan de jury verwacht dat er een geconcentreerd werk uit komt. Of met andere woorden: hoe met weinig middelen alles gezegd kan worden in een geestig en formeel interessant project dat nog alle kanten op kan gaan. Wat de centrale lijn is, blijft dan wel de vraag. De aanvraag was echter zo vertrouwenwekkend dat de jury het project volgend jaar graag ziet.

Mathieu Keuter


De jongensachtige bravoure die Mathieu Keuter (1978) in zijn plan ‘De Nederlandse bakbrommer Almanak’ tentoon spreidde, leverde eerst opgetrokken jurywenkbrauwen op. Maar als de jury verder kijkt, blijkt de gedreven en misschien zelfs brutale aanvraag eerder een energieke levenskunstenaar te weerspiegelen. Hoewel het genre vaker beoefend is, trekt de speelsheid. En hoewel het gevaar van meligheid loert, overtuigt de authenticiteit. Als een documentaire worden eigenaars van bakbrommers geportretteerd in een collage-achtige aanpak.

“Met deze stipendia willen we als gemeente jonge kunstenaars stimuleren én de voorwaarden scheppen voor hun artistieke ontwikkeling. Ik feliciteer de winnaars van de Hendrik de Vries stipendia 2012, Sarah Janssen en Mathieu Keuter, van harte en wens ze het komend jaar veel succes met het realiseren van hun plan”, aldus wethouder Dig Istha.

Tentoonstelling genomineerden in CBK


De jury koos uit 21 aanmeldingen van hoge kwaliteit, zes genomineerden. Het CBK biedt deze kunstenaars een podium door hun werk daar te exposeren. De tentoonstelling startte tegelijkertijd met de uitreiking en duurt nog tot en met 6 januari 2013. Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 09.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur.