nieuws

23 aug 2001, 00:12

Jonge asielzoekers krijgen unieke terugkeeropleiding

Het Dollard College in Winschoten begint binnenkort met een uniek type opleiding voor jonge asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven. De Groningse school biedt alleenstaande, minderjarige asielzoekers zonder verblijfsvergunning, of met nog maar weinig hoop op het verkrijgen daarvan, een zogeheten 'terugkeeropleiding' aan. Het is voor het eerst dat zo’n initiatief in ons land genomen wordt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot nu toe werden slechts cursussen gegeven aan asielzoekers die in Nederland mogen blijven en moeten integreren. De reguliere cursussen voor jonge asielzoekers, waarbij de nadruk ligt op integratie in Nederland, is niet altijd geschikt meer voor deze groep alleenstaanden, zo bleek uit de ervaringen op het Dollard College. ‘’Ze hebben bijvoorbeeld geen ouders die ze pushen om bij de cursus hun best te doen. Dus vaak zijn de resultaten dan teleurstellend. Bovendien is de motivatie vaak minder met het vooruitzicht op een uitwijzing.’’
Momenteel wordt op het Dollard College aan de invulling van de nieuwe opleiding gewerkt. ,,In plaats van de jongeren een overbodige stoomcursus Nederlands te geven, proberen we ze bijvoorbeeld meer Engels te leren. Daarnaast onderwijzen we ze in praktische vaardigheden zoals het repareren van fietsen of boekhouden, waar ze na terugkeer in hun land profijt van kunnen hebben. Ze zitten dan niet meer doelloos in het azc,’’ aldus een directiewoordvoerder. De lessen worden overigens gegeven op het terrein van het azc in Winschoten.