nieuws

07 feb 2001, 00:12

‘Jelle’-clip vanavond in première bij TMF

Vanavond tussen zeven en acht zal tijdens de TMF Dag Top 5, één van de best bekeken programma’s op de muziekzender, de clip van het nummer ‘Jelle’ in première gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De single ‘Jelle’ van het Groningse duo Slimme Schemer en Tido haalde de afgelopen week de publiciteit door de protesten die de Friese formatie De Kast tegen het nummer aantekende. Gisteren kwam de plaat, na slechts drie dagen verkooptijd, op de derde plaats binnen in de top 40.
Het nummer, dat twee Groningse twintigers drie weken geleden in één avond schreven onder het genot van een goedkope fles wijn, kwam in het nieuws omdat het management van De Kast de release van het nummer wilde verbieden. De band eiste het verbod omdat ze vond dat het nummer ‘meelift op roem waar De Kast vijftien jaar aan gebouwd heeft.’ De rechtbank stelde De Kast een week geleden in het ongelijk en bepaalde dat het nummer gewoon mag worden uitgebracht.
De parodie op de hit ‘Stan’ van rapper Eminem verhaalt over een obsessieve fan die zanger Syb van der Ploeg van De Kast achtervolgt. In het nummer, dat de Groningse twintigers twee weken geleden onder het genot van een fles wijn schreven, rijdt de 17-jarige Jelle met zijn zwangere cavia Sybje het Tjeukemeer in nadat zanger Syb zijn mailtjes en sms-jes niet beantwoordt. ‘Jelle’ werd opgepikt door het lokale radiostation Oog en 3FM-diskjockey Patrick Kicken, die de plaat landelijke bekendheid gaf.
Ondertussen heeft zanger Syb van der Ploeg van De Kast samen met Radio 538-diskjockey Edwin Evers weer een parodie gemaakt op het nummer ,,Jelle’’. In de parodie op de parodie, die sinds vrijdag regelmatig op Radio 538 te horen is, reageert Syb op ,,Jelle’’ en de mediacommotie waar het conflict tussen De Kast en de Groningers mee gepaard ging. ,,Wat een gedoe de afgelopen dagen om die plaat’’, stelt Syb in de parodie. ,,Natuurlijk kan ik wel tegen een grap, maar een advocaat is duur, dus ik zit ook een beetje krap.’’
Het is niet bekend of de parodie binnenkort ook in de winkel te krijgen zal zijn. Het nummer is wel te downloaden op de site van Edwin Evers: www.eversstaatop.nl.