nieuws

21 mrt 2001, 00:12 door André Spaansen

Jan Wolkers vindt nieuwe Groningse beeldenbeleid grote 'onzin'

Beelden in Groningen kunnen er niet meer op rekenen dat ze honderden jaren op een vaste stek blijven staan. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) sluit voortaan contracten met kunstenaars voor tien jaar. Jan Wolkers vindt dat een belachelijk Gronings voorstel: kunstwerken moeten volgens hem eeuwigheidswaarde hebben. Dat leest U in de GIC. In ons FORUM kunt U reageren op Wolkers en op de stelling: 'Het wordt tijd dat het Peerd van Ome Loeks vervangen wordt door iets nieuws'.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Beeldende kunst kaneen actievere rol vervullen in de dynamiek van de stad wanneer de beeldwerken regelmatig vervangen worden. Kunstwerken die in schoolgebouwen zijn ingebouwd verdwijnen soms ook wanneer een gebouw na pas twintig of dertig jaar wordt gesloopt. Kunstenaars tonen doorgaans begrip’’, zegt CBK-woordvoerster Ankie Boomstra. Niet allemaal. Beeldhouwer/schrijver Jan Wolkers: ‘’Als een kunstwerk moet verdwijnen dan slechts door kosmische oorzaken en niet door een gemeentedienst. Een kunstwerk blijft eeuwig. Sommige zijn broos, maar om ze weg te gooien gaat te ver. Dan maken ze maar een goed beeld’’.
‘’Tijdelijke kunstwerken markeren plekken in de stad, ongehinderd door eisen waaraan blijvende kunstwerken moeten voldoen’’, legt Boomstra uit. ‘’De veranderingen in de stad leiden er toe dat veel beelden in de loop van de jaren ‘in de problemen komen. Ook het verhuizen van blijvende beelden naar andere, geschiktere locaties in de stad is niet zo’n gek idee’’. ‘’Onzin’’, oordeelt Wolkers. ‘’Als kunstwerken ergens tijdelijk komen te staan dan schrijf ik me morgen in om de piramiden van Gizeh een tijdje in mijn tuin te krijgen’’, sneert hij. ‘’Kunstwerken moeten niet worden verplaatst.’’
Groningen wil onder meer jonge kunstenaars multimediaprojecten laten maken en dat type objecten gaat geen tientallen jaren mee. ‘’Dat soort kunstwerken zetten ze maar in het museum, maar niet op straat’’, meent Wolkers.
Het CBK heeft overigens grootste plannen met de vierhonderd beelden die het Groningse stadsbeeld medebepalen en is zeker niet van plan kunstwerken te laten verpieteren. De laatste jaren zet Groningen zelfs haar unieke ‘beeldenwacht’ in, een onderhoudsdienst die inderdaad te vergelijken is met de wegenwacht. Beelden met averij worden zo mogelijk opgeknapt of van graffiti ontdaan. Iedere veertien dagen wordt zo elk openbaar kunstwerk geinspecteerd.