nieuws

12 apr 2013, 11:11

Jan Abrahamse, journalist, oprichter Waddenvereniging en initiatiefnemer wadlopen, overleden

Op 76-jarige leeftijd is gisteren de Groningse publicist en journalist Jan Abrahamse overleden. Hij was in Groningen bekend vanwege zijn activiteiten voor natuur en landschap. Hij was een van de oprichters van de Waddenvereniging en was begin jaren zestig een van de eersten die serieus werk maakten van het Wadlopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Abrahamse werd in 1977 de eerste hoofdredacteur van het blad Noorderbreedte, een blad dat werd opgericht  op initiatief van de Milieufederaties van Groningen en Drenthe en volledig gewijd aan  natuur, milieu en landschap in het noorden. Dat blad moest in de plaats komen van allerhande gestencilde uitgaven van natuurverenigingen en milieuclubs in de regio.


Abrahamse -geboren in Vlissingen, opgegroeid in Leeuwarden en afgestudeerd als geograaf in Groningen- was in die tijd een bekende figuur in de milieubeweging. In 1964 had hij samen met een studievriend een avontuurlijke en spraakmakende wadlooptocht naar Texel ondernomen. Wadlopen zou in de jaren daarna een grote rage worden. Via het wadlopen raakte hij in 1965 betrokken bij de oprichting van de Waddenvereniging, waarna hij eindredacteur werd van het Waddenbulletin.


Hij bleef tot 2002 actief voor het Waddenbulletin, het latere Waddenmagazine.