nieuws

04 dec 2000, 00:12

Italiaanse maand vergezelt Giro D’Italia in Groningen

De komst van de Giro d’Italia 2002 naar Groningen wordt een grootschalig evenement dat niet alleen sport, maar ook een aantal grote culturele manifestaties omvat. Een groot spektakelstuk dat de week voorafgaand aan de Giro-start een aantal maal bij het water langs het Groninger Museum wordt opgevoerd, vormt het hoogtepunt van het initiatief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit stelde voorzitter S. Leistra van de Stichting Gironingen dinsdag in een toelichting op de Groningse start van de Italiaanse wielerrace.
Aan dit schouwspel zouden alle grote noordelijke culturele organisatie zoals het Noord-Nederlands Orkest, het Noord-Nederlands Toneel en Galili Dance deel moeten gaan nemen. De NOS wil het stuk op zaterdagavond 11 mei 2002, de dag van de eerste Giro-etappe, live uit gaan zenden. Uitvoerend producent is het Amsterdamse IDTV, dat eerder verantwoordelijk was voor de registratie van grote manifestaties als Euro 2000, de Gaygames, de Uitmarkt en het Prinsengrachtconcert.
De maand voorafgaand aan de Groningse start van de Ronde van Italië wil de Stichting Gironingen in samenwerking met alle noordelijke culturele instanties een Italiaans festival initiëren. In alle theaters, filmhuizen en musea in Groningen zal Italië dan centraal staan. Gedacht moet worden aan tentoonstellingen over Italiaanse mode en architectuur, Italiaanse toneelstukken in de schouwburg, een Italiaanse filmmaand in de bioscopen en een grote Italiaanse opera op de Grote Markt. Ook wordt getracht enkele Italiaanse artiesten naar Groningen over te halen voor enkele concerten. Namen die in deze worden genoemd zijn Eros Ramazotti, Andrea Bocelli en Luciano Pavarotti.