Nieuws

IT bedrijven in Groningen: grote moeite om personeel te vinden


Leestijd: 2 minuten

IT bedrijven in Groningen: grote moeite om personeel te vinden
IT bedrijven in Groningen: grote moeite om personeel te vinden

Hoewel de provincie Groningen met een van de hoogste werkloosheidspercentages van het land kampt, blijkt er een fors tekort aan hoogopgeleid technisch personeel te zijn. Vooral IT-bedrijven hebben grote moeite om hun openstaande vacatures te vervullen.

Volgens het economisch bureau van ING neemt de werkloosheid in 2014 het sterkst toe in Groningen, Flevoland en Friesland. De provincie Groningen spant de kroon met een voorspelde toename van 14 procent. Dat is vooral te wijten aan de bezuinigen in de zorg en de publieke sector, die juist daar sterk vertegenwoordigd zijn. Ten midden van die ontwikkelingen heeft de IT-sector in het Noorden echter te maken met krapte op de arbeidsmarkt.

Verschillende IT-bedrijven in de regio vragen daarom aandacht voor hun moeilijk te vervullen vacatures. Samen met het onderwijs en de gemeente Groningen wil men stappen zetten om de instroom naar het technische onderwijs te bevorderen en de doorstroom naar passend werk te vereenvoudigen.

‘Men hoeft niet naar de Randstad’

Een van die bedrijven is StartReady, dat innovatieve technologie ontwikkelt die Het Nieuwe Werken (HNW) bij organisaties mogelijk maakt. De IT-afdeling van het bedrijf, waar het product voor klanten beheerd en verder ontwikkeld wordt, is gevestigd in Groningen. Momenteel is men op zoek naar vijf nieuwe collega’s, die moeten beschikken over een technische Hbo-opleiding en kennis van verschillende IT-systemen.

IT Academy

De krapte in de sector is ook bij de overheid niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen maand kondigde de provincie Groningen aan de nieuwe IT Academy Noord-Nederland, een project van IBM Services Center Benelux en de Hanzehogeschool, te ondersteunen met 2,3 miljoen euro. Doel van de IT Academy is om talent voor de regio te behouden en studenten, werkzoekenden en zij-instromers te helpen bij het vinden van een opleiding én werk.

Ook de gemeente Groningen houdt zich intensief met het project bezig. “We willen de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt bevorderen”, stelt wethouder Ton Schroor. “Er zijn nog te veel mensen met een technische opleiding die niet in de techniek werken. De IT Academy Noord-Nederland moet daar verandering in brengen, maar we gaan graag met de verschillende IT-bedrijven uit onze gemeente in gesprek om te kijken naar extra mogelijkheden die het vervullen van openstaande vacatures gemakkelijker maken.”