nieuws

02 jul 2001, 00:12

Inwoners dorp zijn bezwaarmakers tegen supermarkt meer dan beu

Het Oost-Groningse dorpje Wagenborgen vecht tegen het verdwijnen van de enige supermarkt. De stemming in het dorp keert zich tegen de vier inwoners die geen supermarkt voor hun deur willen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De enige supermarkt in Wagenborgen, met aangrenzend postkantoor, brandde vorig jaar af. De eigenaar wilde meteen een nieuwe supermarkt beginnen en kreeg daarvoor toestemming van de gemeente Delfzijl, waaronder Wagenborgen valt. Maar vier omwonenden staken daar een stokje voor door bezwaar aan te tekenen bij de bestuursrechter, die besloot tot een staking van de bouw.
De vier omwonenden zijn nu de zwarte schapen van de gemeenschap geworden. ,,De sfeer wordt grimmig in het dorp’’, aldus J. Brons. Zij startte een actiecomité voor het behoud van de supermarkt. ,,Wij zeggen niet, zoals sommigen in het dorp, dat die mensen wegmoeten. Wij willen gewoon dat de supermarkt blijft, anders is het een ramp voor het dorp’’, zegt Brons.
De Delfzijlse wethouder H.J. Huisman van welzijn en onderwijs deed woensdagavond een mislukte bemiddelingspoging. De vier omwonenden wilden geen concessies doen. Huisman: ,,Ik hoop dat er snel een alternatieve locatie wordt gevonden.’’
De gebeurtenissen hebben ook geleid tot het ineenzakken van de stichting dorpsbelangen. Eén van de bezwaarmakende omwonenden is namelijk de voorzitter van dorpsbelangen. Uit protest tegen zijn opstelling zegden veel Wagenborgers hun lidmaatschap van de belangenvereniging op.
Sinds de brand is de dorpswinkel in een partytent op een parkeerplaats gevestigd.