Nieuws

Invoering coronapas ‘heel lastig’ en ‘onuitvoerbaar’ volgens RUG en Hanze

De eventuele invoering van een coronapas voor het hoger onderwijs is volgens de onderwijskoepels Vereniging van Hogescholen en Universiteiten van Nederland onuitvoerbaar. De Hanzehogeschool deelt deze opvatting volledig, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil zover niet gaan, maar zegt dat het zeker heel lastig gaat worden. Dat meldt RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep
Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep

Maandag stuurde het kabinet een wetsontwerp naar de Tweede Kamer dat de weg vrijmaakt voor de QR-code in het hoger onderwijs. Alleen studenten die van corona zijn hersteld, zijn ingeënt of getest mogen dan fysiek onderwijs volgen. Of en hoe de coronapas er echt komt moet nog blijken; daar is eerst nog een ministeriele regeling voor nodig. 

De onderwijskoepels zien dat niet zitten, om zowel praktische als principiële redenen. De coronapas beperkt de toegankelijkheid van het onderwijs en op de pas controleren is niet te doen. 

RUG bekijkt alle mogelijke scenario's

De RUG werkt momenteel alle scenario’s uit voor de eventuele invoering van een coronapas. Hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie Casper Albers ziet het niet gebeuren, zegt hij tegen RTV Noord: “In ons gebouw zijn minstens vijf uit- en ingangen. Bij elke zou dus iemand moeten staan die iedereen controleert, dat lijkt me niet haalbaar.” Ook noemt hij dat de werkdruk al torenhoog is. “Die tijd hebben we niet.”

Wat volgens het hoger onderwijs ook problemen geeft is de verplichting van het kabinet om studenten zonder coronapas een volwaardig alternatief te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van online onderwijs. De Hanzehogeschool acht dit volledig onuitvoerbaar, vanwege onder andere praktijkvakken.