nieuws

21 jan 2013, 10:10

Intimiderende oehoe jaagt voorbijgangers schrik aan

Voorbijgangers in het Lauwersmeergebied voelen zich geïntimideerd door een grote oehoe. Staatsbosbeheer maakte maandag bekend dat het meerdere klachten heeft gekregen van mensen die zich door de reuzenuil aangevallen voelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een man uit Lauwerzijl, die het geluid van de oehoe nadeed, zegt dat hij door de grote vogel wordt achterna gezeten. Ook zou een vrouw onder doktersbehandeling zijn geweest, nadat ze zou zijn aangevallen door de oehoe.

Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis gaat het om een nieuwsgierige oehoe die door mensen is opgevoed en in 2009 is ontsnapt. ,,Het kan als zeer intimiderend overkomen als de vogel vlak over je heen vliegt”, zegt Kloosterhuis. ,, De oehoe verdedigt zijn territorium en het zou kunnen zijn dat hij een schijnaanval heeft uitgevoerd.”

De oehoe is ongeveer een meter groot, heeft een spanwijdte van twee meter en heeft flinke klauwen. ,,Als hij kwaad wil, dan kan hij zeker schade aanrichten”, aldus boswachter Kloosterhuis.

Staatsbosbeheer is niet verantwoordelijk voor de vogel en neemt ook geen maatregelen. Het gerucht dat de politie de vogel zou afschieten, veegt de boswachter van tafel. ,,Daarvoor is ook een ontheffing bij de provincie nodig.”