nieuws

07 dec 2000, 00:12

Internationaal politiepettenmuseum presenteert 1000e pet

Aan de collectie van het Internationaal Politiepetten Museum in Slochteren wordt woensdagmiddag het duizendste exemplaar toegevoegd. De duizendste pet is afkomstig van het eiland Micronesië in de Stille Zuidzee. Het Micronesische hoofddeksel wordt omstreeks drie uur door hoofdcommissaris B. Welten van de Regiopolitie Groningen overhandigd aan agent Hilbrand Buurma, de initiator en beheerder van het museum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De collectie is eigendom van de afdeling Groningen van de Internationale Politie Associatie (IPA). De Groningse agent Buurma begon in 1974 met het aanleggen van de verzameling. Het eerste exemplaar was een Duitse politiepet. In eerste instantie werd de collectie van honderden petten opgeslagen in een oude kazerne in de stad Groningen; in 1982 werden de hoofddeksels overgeplaatst naar een voormalig politiebureau in het oost-Groningse Slochteren.
De verzameling bestaat op dit moment uit 999 petten uit 190 verschillende landen. De unieke groep hoofddeksels is de afgelopen tien jaar flink gegroeid door de val van het IJzeren Gordijn, die een grote toename van petten uit het voormalige Oostblok mogelijk maakte. Een zeldzaam exemplaar dat begin jaren negentig aan de collectie werd toegevoegd was een politiepet uit Moskou, die via een rechtstreekse brief aan president Gorbatsjov in Groningen belandde.
Het uiteindelijke doel van de nog steeds in Groningen werkzame Buurma is van alle landen ter wereld een pet te verkrijgen. De politieke situatie in veel landen maakt het echter vrijwel onmogelijk de juiste persoon aan te spreken over het verkrijgen van een pet. Zo staan petten uit Somalië, Afghanistan, Kongo, Tsjaad en Liberia al jaren op het verlanglijstje van de verzamelaar. Onlangs verkreeg het museum via bemiddeling van de Duitse ambassade een politiepet uit Laos. Het betrof hier een unicum: voor het eerst in de geschiedenis van Laos verliet een politiepet dat land.
Het oudste hoofddeksel van de collectie is een politiepet van de gemeente Groningen uit 1900.