nieuws

05 dec 2000, 00:12

Internationaal middeleeuws theater in Groningen

Dolende ridders, schone jonkvrouwen, godvruchtige heiligen en andere middeleeuwse types strijken juli 2001 in Groningen neer voor een internationaal festival voor middeleeuws theater.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Theaterhistorici uit de hele wereld komen dan bijeen op de Rijksuniversiteit Groningen voor het tiende congres van de Société Internationale pour l’étude du Théâtre Médiéval. Gelijkertijd zullen vijfentwintig theatergroepen verspreid over de stad middeleeuwse stukken opvoeren.
Tijdens het festival zijn steltlopers en vuurspuwers uit Italië te bewonderen, liturgisch muziekdrama uit Catalonië en vijftiende-eeuwse allegorieën uit Schotland. Lokale theatergroepen verzorgen bewerkingen van middeleeuwse kluchten, de legenden van Koning Arthur en de mysteriën rond de Maagd Maria.
Het middeleeuws theater geniet in Nederland minder belangstelling dan in andere landen. Onterecht vindt de organisatie, want het Nederlandstalig toneelrepertoire uit die tijd heeft onder kenners een goede reputatie. Er zijn zo’n 600 teksten bewaard gebleven uit de periode van voor de Gouden Eeuw.