nieuws

11 aug 2001, 00:12

Inspectiedienst vindt honderden verwaarloosde schapen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in de provincie Groningen bij twee boeren honderden sterk verwaarloosde schapen aangetroffen. Het merendeel van de beesten was kreupel en sterk vermagerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De inspectiedienst trof bij een boer in de stad Groningen honderdvijftig zieke schapen aan. De beesten bleken rotkreupel te hebben. Dat is een zeer besmettelijke hoefziekte, waardoor ze mank gaan lopen. Bovendien waren de schapen sterk vermagerd. De inspecteur was een kijkje gaan nemen na een tip van bezorgde omwonenden. De eigenaar kreeg een proces-verbaal en riskeert inbeslagname van zijn schapen als ze binnen twee weken niet in een betere conditie zijn. Hij was nog niet eerder op de vingers getikt door de Dierenbescherming.
In het dorpje Lettelbert trof de inspectiedienst 395 zieke schapen in een weiland aan. De uitgemergelde beesten bleken eveneens rotkreupel te hebben. Twee lammetjes hadden last van maden en zullen waarschijnlijk overlijden. Volgens de Dierenbescherming komen de andere dieren met behulp van een dierenarts er wel weer bovenop. Ook deze boer beging zijn overtreding voor de eerst keer.
Het is de derde keer in korte tijd dat de Inspectiedienst in Groningen zieke schapen aantreft. Vorige week namen inspecteurs 39 sterk verwaarloosde schapen in beslag in het Groningse Midwolda. Volgens een woordvoerder is het toeval dat de drie gevallen zich in Groningen voordeden.