nieuws

19 sep 2000, 00:12

Inpakkunstenaar Christo laat Bellingwedde nog steeds in spanning

De Franse inpakkunstenaar Christo heeft na een half jaar nog steeds geen teken van leven gegeven aan de oost-Groningse gemeente Bellingwedde. Eind maart stuurde het college van B en W de artiest een verzoek om de Groningse grens tussen Nederland en Duitsland met een tientallen kilometers lang scherm af te plakken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het plaatsen van het scherm zou een protest moeten vormen tegen Duitse plannen om langs de grens windmolenparken in te richten. De molens van meer dan 130 meter hoogte zouden een aanzienlijke horizonvervuiling voor de oost-Groningers betekenen.
Initiator en wethouder M. Wachtmeester heeft begrip voor de radiostilte van Christo. ,,Op z’n website staat ‘als je zelf een idee hebt, voer het dan ook zelf uit’, en daar heeft hij in principe natuurlijk gelijk in’’, erkent Wachtmeester. Wel hebben zich, nadat het Bellingwedder verzoek in de media kwam, verschillende alternatieve uitvoerders voor het project gemeld. ,,Kunstenaars, zeilfabrikanten, àlles hebben we op het gemeentehuis gehad’’, grinnikt de wethouder.
Toch neemt Wachtmeester binnenkort nogmaals contact op met de kunstenaar om ten tweede male het idee ter tafel te brengen. Hij heeft ervaring met artiesten die lang op zich laten wachten. ,,Mijn broer is ook kunstenaar, bij hem heb ik ook wel eens twee jaar op een schilderij moeten wachten’’, vertelt de wethouder. ,,Maar het resultaat was er dan ook naar! Het werkt in de artiestenscene nou eenmaal anders dan in de puur zakelijke wereld.’’