nieuws

07 jan 2001, 00:12

Inboedel Winschoter kroegen in beslag genomen

Bierbrouwerij Heineken heeft donderdagochtend een groot deel van de inboedel van negen cafés en discotheken in het Groningse Winschoten in beslag laten nemen. De eigenaar, de lokale horecakoning Jan Berkenbosch, heeft een betalingachterstand bij de bierbrouwer. De pachters van de cafés vinden dat Heineken over hun rug een conflict met Berkenbosch uitvecht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De invallen vonden plaats tussen half negen en elf uur ‘s ochtends in negen cafés aan en rondom het centrale marktplein. Medewerkers van Deurwaarderkantoor Winschoten lieten onder toezicht van een hulpofficier van justitie alle eigendommen van Heineken, zoals tap- en koelinstallaties in drie vrachtwagens afvoeren. Volgens advocaat D.H. Lodder van Heineken hebben de pachters van de negen cafés, na het verbreken van de leveringsrelatie, nagelaten binnen de gestelde veertien dagen de in bruikleen gegeven installaties vrijwillig terug te geven. De invallen hebben volgens hem geen relatie met de achterstallige betalingen van de heer Berkenbosch zelf.
De gedupeerde kroegbazen denken daar anders over. Zij vinden dat Heineken hun onterecht te grazen neemt om zo Berkenbosch te raken. ,,Ik heb altijd trouw en op tijd mijn rekeningen aan Heineken betaald en nu ligt mijn zaak aan gruis’’, zegt Henk Zwijgman van bar The Faith. Een andere gedupeerde kroegbaas vertelt hetzelfde verhaal: ,,Ik weet niet wat hier aan de hand is. Wij zijn de dupe van een conflict tussen Berkenbosch en Heineken.’’
Beide kroegbazen melden dat Heineken drie maanden geleden opeens zei dat ze elke maandag in Groningen moesten langskomen om voor die week te betalen. Zonder overleg of reisvergoeding. ,,Toen ik weigerde, hebben ze de levering stopgezet’’, vertelt Zwijgman. ,,Sindsdien koop ik nog steeds Heineken, zoals in het contact staat, maar dan bij een andere leverancier. Ik heb niks misdaan.’’
Jan Berkenbosch was niet beschikbaar voor commentaar. Hij zit in voorarrest wegens zijn betrokkenheid bij een schietpartij van begin december op het Marktplein.