nieuws

29 jul 2001, 00:12

Illegale cd-handel lucratieve bijverdienste voor WAO'er

Een 36-jarige arbeidsongeschikte man uit Groningen heeft in drie jaar tijd 126.000 gulden bijverdiend met handel in illegale cd's. De politierechter in Groningen veroordeelde de man donderdag tot 60 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De handel kwam vorig jaar maart aan het licht toen de douane twee pakketten met honderden cd's van Elvis Presley onderschepte. De politie nam daarna bij huiszoeking in de slaapkamer van de man negenhonderd illegale cd's in beslag.
Bij de politierechter gaf de Groninger woensdag zijn lucratieve bijverdiensten toe. Hij kon die naar eigen zeggen goed gebruiken naast zijn WAO-uitkering van 2000 gulden.
Uit zijn computerbestanden leidt justitie af dat hij in totaal zeker 4200 cd's heeft verkocht. Een groot deel daarvan was illegaal. Justitie kondigde aan in een aparte procedure 72.000 gulden terug te vorderen.
De man verklaarde dat hij de handel als hobby is begonnen. Zelf struinde hij beurzen in binnen- en buitenland af voor opnames van zijn idool Elvis Presley. Via advertenties op internet verkocht hij die door aan andere fans. In de loop der tijd had hij een bestand van driehonderd vaste klanten opgebouwd.
De Elvis-fan kondigde dat hij waarschijnlijk in beroep gaat. Hij wil namelijk de ruim 230 Elvis-cd's die zijn eigen collectie telde terug.