nieuws

31 dec 2000, 00:12

Illegaal vuurwerk opgeslagen in winkelcentrum; eerste vuurwerk-gewonde

Sommige mensen zijn hardleers. Met Enschede nog vers in het geheugen heeft een bedrijf in Leek bijna 300 kilo vuurwerk in de buitenlucht opgeslagen, vlakbij winkelend publiek. En in Oude Pekela is de eerste gewonde gevallen door vuurwerk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij een vuurwerkcontrole in een winkelcentrum aan De Schans in Leek heeft de politie gistermiddag illegale opslag van vuurwerk aangetroffen. Na een vuurwerkcontrole bij een winkelbedrijf, waarbij 200 kg correct opgeslagen vuurwerk werd aangetroffen, vond de politie buiten het pand, verscholen tussen enkele containers een 21-tal dozen vuurwerk. Het vuurwerk stond onbeschermd in de buitenlucht op een plaats waar veelvuldig winkelend publiek aanwezig is. Dit is in strijd met de wet milieubeheer. Tegen de 60-jarige winkelier is proces-verbaal opgemaakt. De dozen met vuurwerk, in totaal 283 kg, is door de politie in beslag genomen en wordt in overleg met de Officier van Justitie terug gebracht naar de leverancier. Op meerdere plaatsen in de provincie heeft de politie gistermiddag- en avond tegen enkele tientallen jongeren proces-verbaal opgemaakt wegens het te vroeg af steken van vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk is slechts toegestaan op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en 02.00 uur op nieuwjaarsmorgen. Tegen overtreding van deze bepalingen wordt door de politie streng opgetreden. Daarbij wordt het vuurwerk alsnog in beslag genomen. Jongeren die het afsteekverbod overtreden worden aangemeld bij het HALT-bureau.
Oude Pekela: kind gewond door vuurwerk Een 9-jarige jongen uit Oude Pekela is gistermiddag gewond geraakt door vuurwerk. Een stuk vuurwerk dat door een 13-jarige knaap, eveneens uit Oude Pekela, werd afgestoken en weggegooid kwam in de capuchon van de jas van het kind terecht en ontplofte daar. Het kind liep een fikse brandwond op in zijn nek en zijn jas en trui raakten beschadigd. De ouders van de beide kinderen treffen een schaderegeling.