nieuws

20 jul 2000, 00:12

IJverige schoonmakers ruïneren kunstwerk Academie Minerva

Schoonmakers van de kunstacademie Minerva in Groningen hebben, zonder dat ze daar zelf erg in hadden, een bijzonder kunstwerk dat onderdeel vormde van een eindexamen-expositie ernstig beschadigd. Het betrof een ‘drumkleed’ van de afstuderende kunstenaar Arjan Grooten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze toonde een kleed dat tien jaar lang werd gebruikt door een van de leden van de heavy metal band Mean Machine. Het bandlid had het oude Perzisch tapijt in tien jaar tijd niet één keer schoon gemaakt. Volgens het bandlid, drummer Pieter Visser, vormde het kleedje zo een schitterende en levendige herinnering aan zijn bestaan als heavy-metal bandlid. Op het kleed lagen kapotte drumstokjes, peuken, drumsleutels en andere overblijfselen. Afstudeer-student Arjan Grooten besloot om dit kleed deel uit te laten maken van zijn expositie, die de sfeer moest over brengen van een repetitieruimte voor popbands.
De schoonmakers van de Academie Minerva zagen de waarde van het tapijt voor de hedendaagse kunst echter niet in. Zij gingen er energiek mee aan de slag, gooiden alle aangetroffen ‘rommel’ weg en toverden het oude Perzisch tapijt weer tevoorschijn. Tot grote teleurstelling van eigenaar drummer Pieter Visser, die het schoon gemaakte schone kleed enkele dagen later weer fris aantrof, met daarbij een verontschuldigend briefje van de kunst-student die hem had geleend. De drummer weet nog niet op hij het drumkleed schoon gaat houden of dat hij langzaam weer een nieuwe collectie op zijn vloerkleed gaat opbouwen.