nieuws

27 sep 2000, 00:12

IJshockeybond opent eerste ijshockey-academie in Groningen

Groningen beschikt met ingang van volgende week over de eerste officiële Nederlandse ijshockey-academie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de lootschool, waarop talentvolle kinderen behalve reguliere vakken ook professionele sporttraining krijgen, wil de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) proberen het Nederlandse ijshockey weer op de mondiale sportkaart te zetten
,,Het grote probleem is niet het gebrek aan talent, Nederland bàrst van het talent’’, beklemtoont topsportcoördinator J. Joosten van de NIJB. ,,Er is alleen een schrijnend tekort aan opleidingscapaciteit.’’ Om deze achterstand in te lopen heeft de NIJB een nauwgezet plan opgezet om binnen enkele jaren weer in de wereldtop mee te kunnen draaien. De Groningse academie, die dit jaar capaciteit biedt voor twintig talenten, is de eerste van drie scholen die de komende twee jaar geopend worden. Behalve de noordelijke staan er nog academies in Nijmegen en Tilburg op stapel. Deze moeten aan meervouden van het Groningse aantal kinderen plaats gaan bieden.
Op de scholen kunnen talenten regulier onderwijs naadloos combineren met topsporttraining. De Groningse pupillen gaan trainen onder leiding van Canadese Rob Serviss, tevens bondscoach van Jong Oranje. Met het Groningse project is een bedrag van dertigduizend gulden gemoeid. Het geld wordt opgebracht door de NIJB, de regionale en nationale overheid en lokale sponsoren. De Tilburgse school, waar miljoenen in geïnvesteerd worden, moet een overkoepelend complex worden waar sporttalenten uit allerlei sporttakken plaats moeten gaan krijgen.* Het streven van de NIJB is om in 2006 weer met een volwaardig Nederlands ijshockeyteam aan de Olympische Winterspelen deel te kunnen nemen. De laatste keer dat een Nederlands team zich in deze tak kwalificeerde was in 1980. Nederland werd toen laatste.