nieuws

08 nov 2000, 00:12

ICT-experiment RuG succesvol

Het experiment van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) met het gebruik van internet in het onderwijs verloopt voorspoedig. Het programma dat de RuG hiervoor aanschafte functioneert naar behoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Verschillende faculteiten testen sinds begin september het programma, dat Blackboard heet. Projectleider B. Wiersma denkt dat het programma op 1 september 2001 op de hele universiteit wordt ingevoerd. Met Blackboard wordt de communicatie via studenten en docenten op het internet veel gemakkelijker. De docenten kunnen eenvoudig informatie over college’s aanbieden en studenten kunnen bijvoorbeeld toetsen maken die elektronisch worden nagekeken.
Volgens Wiersma laat Blackboard zich vergelijken met het tekstverwerkingsprogramma Word. “Hier kun je ook heel licht, maar ook heel intensief gebruik van maken.” De studenten die zich volgend jaar bij de RuG aanmelden krijgen direct een wachtwoord waarmee ze toegang krijgen tot het Blackboard.
Omdat de naam Blackboard niet goed in het goed in het gehoor ligt en de ambtelijke term voor het project (Elektronische Leeromgeving) evenmin, schrijft de RuG een prijsvraag uit voor de studenten. Wie de beste naam verzint krijgt een notebook uit handen van Wubbo Ockels. Niet omdat hij bij het project betrokken is, maar zijn naam staat voor Werkelijk Uitproberen van Blackboard in het Onderwijs.