nieuws

02 jan 2001, 00:12

IC-stop Martiniziekenhuis door opname slachtoffers ramp Volendam

Het Groningse Martiniziekenhuis heeft een opnamestop voor de intensive care (ic) afgekondigd. Als gevolg van de hospitalisatie van acht slachtoffers van de brand in Volendam in het brandwondencentrum is de ic-capaciteit van het ziekenhuis optimaal benut. Patiënten die intensieve zorg behoeven, worden doorgestuurd naar het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De acht reeds aanwezige patiënten die oudejaarsnacht al in het brandwondencentrum lagen, zijn in verband met de ramp overgeplaatst naar andere afdelingen binnen het Martiniziekenhuis. De acht slachtoffers van de ramp in Volendam zijn jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 18 jaar. Het gaat om vijf zeer zwaar gewonden die bovendien aan de beademing liggen. De overige drie hebben geen beademingsindicatie, maar wel eerstegraads brandwonden.
Het Martini Ziekenhuis bezit één van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Buiten de vaste bezetting heeft het ziekenhuis enkele tientallen extra medewerkers opgeroepen. Naast chirurgen, plastisch chirurgen, internisten en longartsen gaat het om gespecialiseerde verpleegkundigen en mensen die de familie ondersteunen. Voor de familieleden van de getroffen slachtoffers is binnen het ziekenhuis ruimte voor opvang vrijgemaakt.
Het Martini Ziekenhuis vermoedt dat de opname van de acht slachtoffers lange tijd kan gaan duren.