nieuws

17 apr 2001, 00:12

IB-Groep onderneemt geen stappen tegen virtueel moordspel

De Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen staakt zijn verzet tegen het virtuele moordspel Gotcha! dat op de site Studenten.net staat. Het uiteindelijk doel van het spel, dat zich afspeelt in een virtuele studentenstad, is het opblazen van het gebouw van de studiefinanciering.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De spelers zijn zogenaamd lid van militante studentenverenigingen en komen radicaal in opstand tegen een zekere minister ‘Harremans’ wanneer deze besluit de studiefinanciering volledig af te sluiten.
De IBG toonde zich vorige week uiterst verbolgen over het spel en overwoog stappen. ,,De discussie heeft in de media echter buitenproportionele vormen aangenomen’’, stelt woordvoerder J. van Pelt van de IBG. ,,Wat ons betreft is het nu game over. Het blijft een naar spel, maar het zou teveel eer zijn om er nog meer aandacht aan te besteden.’’
Het spel is inmiddels meer dan tienduizend keer van studenten.net gedownload, wat de server van de site meerdere malen platlegde. Volgens manager H. Naumann valt het spel in goede aarde: ,,Op verzoek brengen we volgende week zelfs een single uit van de muziek die onder het spel staat.’’ Bovendien werkt Studenten.net momenteel aan een vervolg op Gotcha! Wat het target van dit spel wordt, wil Naumann nog niet kwijt. ,,Maar mensen mogen zeker suggesties aandragen.’’
Een jaar geleden ontstond er soortgelijke commotie om het spel AmsterDoom, waarin buitenaardse wezens die eruit zagen als Amsterdamse stadswachten virtueel te lijf konden worden gegaan. In 1997 onderzocht de Tweede Kamer al de mogelijkheid gewelddadige computergames te verbieden naar aanleiding van het virtuele moordspel Carmageddon. Het wetboek biedt hier echter geen basis voor.